Mityba

Siekiant išvengti pragulų ir jas tinkamai gydyti, labai svarbu yra gera mityba. Jei pacientas negauna pakankamai kalorijų, baltymų, vitaminų, mineralų ir skysčių, gali atsirasti pragula arba jau esanti pragula bus sunkiai išgydoma.

Ligoniui, turinčiam pragulų riziką, turi  būti užtikrinta visavertė mityba, su pakankamu kalorijų, baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekiu. Per mažai arba per daug svorio turintys, dehidrataciją patiriantys arba menkiau besimaitinantys asmenys patiria didesnę pragulų išsivystymo riziką. Ypač pavojinga, kai  krenta svoris: prarandamas minkštas poodinis sluoksnis, ir pragulos atsiranda lengviau.

Siekiant patenkinti energijos ir maisto poreikius turi būti tiekiami pusryčiai, pietūs, vakarienė bei duodama užkandžių. Maistas turi būti pritaikytas prie individualių poreikių, pavyzdžiui, turi būti pritaikytos konsistencijos arba didelės energinės vertės, turi būti baltymingas. Taip pat gali prireikti panaudoti priemones, padedančias pacientui valgyti. Daug baltymų turintys maistingi gėrimai gali būti siūlomi kaip įprasto maisto papildas.